maanantai 1. joulukuuta 2008

Vanhalla luomassa uutta

Järjestimme Vanhalla yo-talolla maanantaina 24.11. kokouksen, johon osallistui 200-300 ihmistä. Halusimme käynnistää uuden liikkeen ja alkaa rakentaa yhdessä jotain, mikä yliopistoltamme on puuttunut pitkään.

Julkaisimme oman lehden ja jaoimme sitä keskustakampuksella. Kutsuimme mukaan kaikki, jotka haluavat taistella kohtuuttomia asumiskustannuksia, epäoikeudenmukaista tulonjakoa ja yliopiston yritysmuotoistamista vastaan. Halusimme luoda tilaisuuden käynnistää
liikettä, koska yliopisto tuntuu olevan pysähtyneisyyden tilassa. Nykyisissä olosuhteissa opiskelijoita näyttää kiinnostavan vain nopea valmistuminen, oma selviytyminen ulos tutkintotehtaasta. Kaikilla on kiire ansaita opintopisteitä, cv-merkintöjä ja rahoja vuokraa varten. Ei ole näkynyt juuri mitään merkkejä kollektiivisesta toiminnasta asioiden muuttamiseksi.

Maanantain kokous oli meille tärkeä: se osoitti että emme ole ainoita jotka haluavat rakentaa yhdessä jotain uutta. Yhtäkkiä meillä oli pari sataa ihmistä keskustelemassa, jakamassa kokemuksia, vaihtamassa ideoita ja suunnittelemassa toimintaa. Tilanne oli meille ennen näkemätön.

Tärkeää meille on myös se miten tämä tapahtui. Emme kyselleet lupia vaan yhdessä otimme tilan haltuun ja täytimme sen omalla sisällöllä.

Työryhmät ryhmittyivät minne halusivat, seinille kiinnitettiin informaatiota ja iskulauseita. Tila ei kuulunut enää millekään vieraalle viralliselle instituutiolle, joka käyttää sitä liiketoimintaan, vaan talo oli opiskelijoiden, jotka käyttivät sitä vapaaseen keskusteluun ja yhdessäoloon, keskusteluun yhteisistä ongelmista, yhteisistä tavoitteista ja yhteisistä kamppailuista. Yhtäkkiä yliopistomme ja ylioppilaskuntamme näytti elävämmältä kuin kenties koskaan aiemmin.

Meille autonominen yliopisto on tätä: tilan ja ajan haltuunottoa, tutkintotehtaan rytmeistä irrottautumista. Tiedämme, mitä tarkoittaa kiire suorittaa tenttejä ja kerätä opintopisteitä: ei ole aikaa syventyä opintosisältöihin, ei ole kunnollista mahdollisuutta kriittiseen tiedontuotantoon.

Olemme vasta alussa, mutta tästä on hyvä jatkaa. Haluamme ottaa haltuun oman elämämme tilan ja ajan, emmekä suostu kritiikkiin ja vastarintaan kykenemättömiksi yritysyliopiston mallioppilaiksi. Emme odota ratkaisuja ongelmiimme sen enempää puolueilta kuin etujärjestöiltä: tiedämme että ainoat ratkaisut, joihin voimme luottaa, syntyvät siitä toiminnasta, jota alamme nyt yhdessä luoda.

Ei kommentteja: